Ανακαλύψτε ποιο χόμπι ταιριάζει στο παιδί σας

Σήμερα, τα παιδιά συχνά αποφεύγουν την πραγματικότητα μέσω της υπερβολικής κατανάλωσης μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν διάφορα χόμπι που είναι διασκεδαστικά και δίνουν στο παιδί σας την ευκαιρία να αποκτήσουν εξαιρετικές δεξιότητες. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε πως ένα χόμπι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τα κρυμμένα ταλέντα του.


Η σημασία ενός χόμπι για το παιδί

Κάθε παιδί κρύβει και ένα ταλέντο. Οι γονείς δεν μπορούν να το γνωρίζουν μέχρι να εκθέσουν το παιδί τους σε δραστηριότητες που τους προωθούν. Αυτά είναι τα χόμπι που δοκιμάζουν και προκαλούν ταυτόχρονα. Η εισαγωγή σε χόμπι όπως είναι η ανάγνωση, ζωγραφική, το τραγούδι, η μουσική ή ακόμη και η συλλογή αντικειμένων τα βοηθάει να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους. Είτε αυτά τα χόμπι είναι διανοητικά είτε σωματικά, όλα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Και με μακρά πρακτική, αυτά τα ταλέντα μπορούν να εξελιχθούν σε πλήρη ή και επαγγελματικό επίτευγμα.


Πλεονεκτήματα των χόμπι για τα παιδιά

Βοηθώντας το παιδί σας να δοκιμάσει ένα χόμπι που το ενδιαφέρει, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε σωματικά ή και άλλες ουσιαστικές αξίες. Ένα χόμπι μπορεί να αναπτύξει τις ακόλουθες πτυχές :


Κριτική σκέψη

Γνωστικές ικανότητες

Κινητικές δεξιότητες και διμερής συντονισμός

Φαντασία και διαίσθηση

Δημιουργικότητα

Αυτοπειθαρχία

Αυτοεκτίμηση

Αποφασιστικότητα

Tips για να βρείτε το καλύτερο χόμπι για το παιδί σας

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το καλύτερο χόμπι για το παιδί σας.


Tip #1: Εξετάστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Εάν παρατηρήσετε ότι στο παιδί σας αρέσει να παρακολουθεί εσάς να μαγειρεύετε, προσκαλέστε το να συμμετάσχει. Μπορεί αυτό να το ενθαρρύνει, ακόμα και να το διδάξει μερικές βασικές γνώσεις, ειδικά εάν δείχνει κάποια τάση προς τη μαγειρική. Εάν βλέπετε το παιδί σας να τραγουδάει μπροστά στον καθρέφτη ή αν θέλει να μιμηθεί δημοφιλείς τραγουδιστές, μπορείτε να το γράψετε για μαθήματα τραγουδιού ή μουσικής. Υποστηρίξτε χωρίς δισταγμό ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο. Σε αντάλλαγμα, μπορεί να αναπτύξει μια ακόμη βαθύτερη αγάπη για νέο του χόμπι.


Tip #2: Ψάξτε για μια μοναδική και προκλητική άσκηση

Βεβαιωθείτε ότι προτείνετε στο παιδί σας προκλητικές και αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες που θα επικεντρωθούν πραγματικά. Ο στόχος σας είναι να κάνετε το παιδί σας να πάρει μια γεύση για το χόμπι που διάλεξε. Αυτό παρακινεί τους ανθρώπους να εξασκηθούν και είναι επίσης μια πρόκληση.


Tip #3: Μεταβείτε στο επόμενο επίπεδο

Ένα απλό χόμπι όπως π.χ. η συλλογή πετρών, μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαθύτερη κατανόηση της φύσης και της γεωλογίας. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το χόμπι, γιατί να μην το πάτε σε ένα μουσείο; Μπορείτε επίσης να του δείξετε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα ή να του παρουσιάσετε ένα άρθρο με πετρώματα online. Αυτό θα δείξει στο παιδί σας ότι πίσω από τα απλά πράγματα κρύβεται συχνά ένα ολόκληρο συμπάν που το περιμένει με επιπλέον γνώσεις και πολυπλοκότητα. Εκτός από το να του μάθει πράγματα, το παροτρύνει να υποβάλει ερωτήσεις.


Tip #4: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει το χόμπι του

Η εκκίνηση του παιδιού σας με ένα χόμπι είναι μόνο η αρχή. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα ευχαριστεί και εσάς και το παιδί σας. Πρέπει να το υποστηρίξετε πάση θυσία. Συνοδέψτε το παιδί σας σε φιλικούς διαγωνισμούς ή συμμετοχές που προωθούν τα ταλέντα του. Είτε στην εκκλησία είτε στο σχολείο, βοηθήστε το να κερδίσει αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε επίσης να βοηθάτε πάντα το παιδί σας να δέχεται και την αποτυχία. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας σας παρακινεί να προχωρήσετε. Ενισχύστε το παιδί σας προσφέροντάς του λόγια συνεχούς ενθάρρυνσης και ασφάλειας.


Εν ολίγοις…

Το γνωρίζατε ότι το 85-90% της ανάπτυξης του εγκεφάλου εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ζωής; Όσο πιο νωρίς τα παιδιά ξεκινήσουν να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, τόσο καλύτερες τεχνικές θα αναπτύξουν. Με την κατάλληλη γονική μέριμνα και καθοδήγηση, τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να διασκεδάσουν ταυτόχρονα. Η στενή αλληλεπίδραση με τα παιδιά σας θα σας βοηθήσει πολύ στην επιλογή ενός χόμπι για να εστιάσετε. Η επιτυχία του παιδιού σας είναι στα χέρια σας και μόνο μέσω της συνεχούς υποστήριξης. Μαζί με το παιδί σας, είστε αυτός που τα σε ό, τι είναι καλύτερο και τα αποτρέπει από ό, τι δεν είναι.


Η επιδίωξη των χόμπι προετοιμάζει τα παιδιά για την είσοδο στα ενήλικα χρόνια της ζωής τους. Αυτό θα είναι μια ουσιαστική πτυχή που απαιτείται για τη συνεχή αυτό-βελτίωσή τους. Εκτός από αυτό, το παιδί σας έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο μέσω ενός χόμπι, το οποίο μπορεί να το βοηθήσει να γνωρίσει και να μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.Τα χόμπι όχι μόνο προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση του παιδιού σας, είναι και ένας τρόπος έκφρασης.